viernes, 17 de enero de 2014

Xarxes socials: Edmodo.


El nou taller tracta sobre les xarxes socials. Així doncs, què és una xarxa social? Doncs és una plana web dissenyada per fomentar la comunicació entre els usuaris que formin part d'aquesta. Les xarxes socials ens permeten compartir documents, imatges, el nostre estat d'ànim, etc. Podem configurar la nostra xarxa social segons les nostres preferències i compartir el que nosaltres vulguem. 


Existeixen múltiples xarxes socials, però no totes són conegudes. Existeixen xarxes que tenen una major repercussió mundial i d'altres que no es coneixen tant, però que també ens poden ser útils en molts d'aspectes.

Així doncs, podem trobar Facebook, una de les xarxes amb més repercussió i que tothom coneix, amb la qual podem compartir imatges, vídeos, estats, comunicar-nos amb els nostres amics... També podem trobar Twitter, la qual hem emprat durant el curs per compartir els enllaços de les nostres tasques publicades al Blog. Així, podem esmentar una gran quantitat de xarxes, però ens centrarem en Edmodo. 

Edmodo és una eina que, personalment, desconeixia. Tenia certs coneixements perquè la meva germana fa ús d'aquesta eina a l'escola, però mai m'havia demanat com funcionava i en què consistia. Així doncs, ara he pogut analitzar aquesta eina des del punt de vista de mestre i d'alumne i pens que és molt útil. 

Com a mestres, ens permet penjar les tasques que els nostres alumnes han de realitzar, posant la data màxima d'entrega, comentaris, enllaços i arxius adjunts. També podem crear el nostre propi material a la mateixa eina (qüestionaris). Els nostres alumnes poden qualificar les nostres tasques i també poden fer comentaris. D'aquesta manera, tot el grup es pot anar comunicant i, en cas de tenir dubtes, no és només el mestre qui pot respondre sinó que també ho poden fer els alumnes. 

El mestre pot també crear alertes perquè els nins recordin que tenen tasques per fer, així com també rep notificacions quan qualque alumne ha entregat una tasca, ha fet qualque comentari, etc.

També és important destacar que els pares també poden formar part d'aquesta xarxa i tenir un control sobre què fan els seus fills, els comentaris que fan, les seves qualificacions, si han entregat les tasques, els deures pendents, etc.




El meu Edmodo...

Aquí teniu accés al meu Edmodo com a mestre i també teniu el codi per poder formar part del meu grup-classe: u2rtgp.


Al meu Edmodo podreu trobar que he creat un grup-classe, anomenat 5è A de primària, ja que m'he basat en les activitats que hem anat fent durant tot el curs, les quals, en el meu cas, estan destinades a 3r cicle de primària. Podeu imaginar que sou a una classe de 28 alumnes, on l'ambient és d'amistat, encara que hi ha qualque alumne nouvingut procedent d'altres països que no es troba del tot introduït dintre del grup-classe, cosa per qual hem de participar tots. També tenim una companya amb dislèxia.


Les tasques que apareixen per realitzar es troben, com ja he dit, relacionades amb els tallers anteriors. Així doncs, podem trobar activitats sobre l'àudio, el Power Point interactiu, activitats d'Educaplay, etc. Totes les tasques tenen els enllaços necessaris per poder dur-les a terme i una breu descripció. 




També he creat una prova. És a dir, he fet un petit qüestionari relacionat amb la temàtica que es treballa als tallers. D'altra banda, també podreu veure que he creat una alerta per recordar que hi ha tasques pendents!




Des del meu perfil com a alumne he realitzat el qüestionari i he posat qualque reacció. 



Reflexió

Des del meu punt de vista, les xarxes socials (sense fer referència a xarxes socials concretes) poden ser molt útils dintre de l'aula. En el meu cas, en el debat sobre les xarxes socials, havia d'adoptar la postura en contra de les xarxes socials. Alguns dels aspectes que he defensat són aspectes que crec que hem de tenir en compte en l'ús de les xarxes socials dins l'aula, però malgrat això m'ha semblat difícil defensar el que no pens realment.

Així doncs, si crec que per poder emprar les xarxes socials dins l'aula hem de tenir en compte molts d'aspectes, entre els quals es troben els perills que tenen (com el ciberbullying o que els alumnes puguin trobar informació falsa). Pens que els mestres tenim un paper molt important en l'educació sobre les XS. Hem de fer saber als alumnes què es poden trobar i que han d'anar alerta, així com bloquejar algunes pàgines web, ja que no sempre ens podrem fiar del que facin els nostres alumnes.  

També pens que hem de tenir en compte aquells alumnes que no tinguin disponible un ordinador amb connexió a internet a ca seva. Si volem emprar les XS per compartir tasques i que serveixin d'eines perquè els nostres alumnes puguin entregar les tasques, és un aspecte molt important a tenir en compte, ja que ens limita un poc l'ús de les XS dins l'aula. D'aquesta manera, el mestre ha de proposar alternatives (que puguin fer-ho per parelles, que l'alumne tingui accés a la biblioteca del centre o l'aula d'informàtica per accedir als ordinadors, proposar als pares que el duguin a una biblioteca pública...). 

D'altra banda, si ens centram en analitzar els aspectes positius de les XS, també són molts. Ens facilita poder compartir material entre tots, també ens podem comunicar (en cas de dubtes dels alumnes, és molt eficaç si tenen dubtes de com fer una tasca), etc. 

Això si, sempre amb un grau de privacitat, ja que sobretot hem de tenir present que són menors i que la informació que els nostres alumnes disposin a la xarxa ha de quedar entre els mestres, els alumnes i els pares. 

Finalment, cal dir que els pares també han d'estar inclosos dintre de les XS que empren els seus alumnes, per la qual cosa pens que Edmodo és una eina molt útil, així com Facebook o Twitter ja no ho seria tant per tenir aquest control, però tot es tracta de fer una selecció adequada de les eines que volem emprar. 


Aquí teniu alguns enllaços per reflexionar sobre els perills de les XS. No sols són perills que podem trobar amb l'ús que es fa d'aquestes des de l'escola, sinó que també des de fora. Per tant, els pares també tenen un paper important en conscienciar als seus fills per què facin un bon ús de la xarxa. 








No hay comentarios:

Publicar un comentario